Sofia, moderne stad met historie

17 november 2025 - Cankurtaran Mahallesi, Turkije

Sofia is het ondergeschoven kindje van mijn reis. Mijn verblijf in de stad heb ik met een dag ingekort om een extra rustdag in Istanbul te hebben. Daarnaast heb ik de stad gebruikt als uitvalsbasis voor mijn dagtrip naar Plovdiv. In totaal had ik maar anderhalve dag in de stad, waarin ik gelukkig het nodige gezien heb.

Geschiedenis

De geschiedenis van de hoofdstad is niet zo indrukwekkend als die van Plovdiv, maar toch zeker de moeite waard. Door de ligging van de stad fungeerde zij al in de oudheid als knooppunt tussen de mediterrane wereld en de Balkan.

Tijdens de aanleg van een nieuwe metrolijn werden veel opgravingen gedaan die wezen op Romeinse aanwezigheid. Met name rondom metrostation Serdika en het bijbehorende stadsdeel (Serdika is de oude Romeinse naam van de stad) is veel te zien. Ik kocht voor €1,50 een kaartje (ik heb mijn studentenpas gelukkig nog steeds), waardoor ik onder het metrostation de opgravingen kon bekijken. Indrukwekkende mozaïeken en een deel van de oude citadel, gebaseerd op de muren van Constantinopel (het hedendaagse Istanbul), waren er te zien.

Ook zijn er in de stad sporen van de eerste christenen terug te vinden. Zo bezocht ik de Sint-Joriskerk uit de 4e eeuw na Christus. Verder zijn het vooral (Grieks-)orthodoxe kerken in de stad, want in de middeleeuwen behoorde de stad toe aan de Byzantijnen. Daarnaast staat er ook nog een indrukwekkende moskee overeind, een overblijfsel van 500 jaar Ottomaanse (Turkse) overheersing.

De meest indrukwekkende kerk is de Alexander Nevski-kathedraal. Zoals zoveel kerken en monumenten in Bulgarije is ook deze gebouwd als dank richting Rusland, dat in 1878 de Bulgaren bevrijdde van de Ottomanen; de kerk is volledig Russisch-orthodox ingericht.

Bij mijn taxichauffeur ging de sympathie voor de Russen wel héél ver. Hij noemde Poetin een “great leader” en gaf aan dat Bulgarije nog steeds onder invloed staat van een vreemde macht genaamd mevrouw Von der Leyen. Net zoals mijn taxichauffeur in Boekarest aangaf, vond hij alles beter in de jaren tachtig, toen Bulgarije nog op eigen benen stond.

Cultuur

Het verschil tussen Sofia en de rest van het land is er één tussen dag en nacht. De sporen van het communistische verleden zijn nog wel aanwezig, maar minder prominent dan in bijvoorbeeld Boekarest; het communistische regime was ook minder rigide in Bulgarije. De stad heeft ook veel moderne architectuur en is de absolute motor van het land.

De stad heeft anno 2025 een kosmopolitische uitstraling en dat trekt met name veel binnenlandse migratie aan; de stad biedt veel kansrijke banen in groeisectoren. Wederom viel mij vooral de rust en veilige sfeer op.

Uitgaansleven

Uitgaan in Sofia doe je in Studentski Grad (studentenwijk). Door mijn drukke dagen had ik weinig tijd om het nachtleven tot in de late uurtjes te beleven. Wat mij wel tegenstond waren de tafelreserveringen in de meeste clubs. Als je per ongeluk op een “bezette stoel” ging zitten kwamen er gelijk een paar ongure types je duidelijk maken dat het verboden was.

Gastronomie

Het eten in Bulgarije is veel eten van de grill (zoals gebruikelijk in de Balkan). Daarnaast heb ik gerechten zoals Russische salade gehad; een populair lunchgerecht.

Bulgarije land van contrasten

In Bulgarije leer je een heel ander Europa kennen; Sofia en Plovdiv hebben allure, maar door mijn treinreis kwam ik armoede tegen waarvan ik niet wist dat het binnen de EU voorkomt (op korte termijn gaat de euro ook nog eens ingevoerd worden). Overal is het land door de geschiedenis, ruige Balkan-natuur en authentieke steden zeker het bezoeken waard.